maanantai 29. tammikuuta 2018

Raha-ilmiön tuotos: Tuotosesittely

Raha-ilmiön tuotokseni koostuu diaesityksestä, jossa esitellään inflaatioon, deflaatioon ja hintavakauteen liittyviä perusasioita, kahdesta tekstistä ja tehtäväpaketista, joka on tehty Hot Potatoes -sovelluksella. Teksteistä toinen sisältää inflaatioon, deflaatioon ja hintavakauteen liittyviä kysymyksiä ja vastauksia. Toinen sisältää kuvitteellisia uutisartikkeleita, jotka kuvaavat kuvitteellisen saarivaltion talouden tilaa. Artikkeleiden tarkoituksena on havainnollistaa hintavakauden, deflaation, nopean inflaation ja hyperinflaation vaikutuksia talouden eri sektoreihin ja toimijoihin. Sain idean tähän tekstiin Inflation Island -pelistä, joka löytyy Euroopan keskuspankin -verkkosivuilta osoitteesta: https://www.ecb.europa.eu/ecb/educational/educational-games/inflationisland/html/index.fi.html.

Tässä vielä tuotokseni osat:


Minun oli tarkoitus tehdä diaesityksestä laajempi, mutta minusta alkoi tuntua, etteivät resurssini riitä tekemään niin laajaa esitystä, joten poistin siitä tiettyjä osioita. Laitan kuitenkin linkin tähän laajempaan esitykseen, vaikka se onkin keskeneräinen. Tämä laajempi diaesitys löytyy täältä. Hahmottelin myös Inflaatiomörkö-diaesitystä. Tässä on myös yksi hahmottelemani diaesitys.

Seuraavaksi kerron hieman tuotoksen tekoprosessista. Ilmiökurssin alussa minulle oli selvää, että tuotokseni tulee liittymään jollakin tavalla talouteen. Suoritan ilmiökurssin rinnalla YH2-kurssia ja ajattelin, että tuotokseni tulee liittymään jollain tavalla kurssilla käsiteltäviin aihealueisiin. Ajattelin, että kun laadin tuotosta, opin YH2-kurssin asioita paremmin. Mielessäni oli, että teen tuotoksen, jossa käsittelen kokonaisvaltaisesti kaikkia YH2-kurssin asioita, mutta tämä ajatus kuitenkin jäi, koska en jaksanut tehdä niin laajaa tuotosta. Mielessäni oli myös, että teen tuotoksen inflaatiosta, deflaatiosta ja hintavakaudesta tai sitten aiheesta raha ja onnellisuus. Mielessäni kävi, että ehkä voisin tehdä kaikista näistä osatuotoksen. Lopulta päädyin tekemään tuotoksen inflaatiosta, deflaatiosta ja hintavakaudesta. Aluksi ajattelin kirjoittaa tarinan, joka pohjautuu Youtube-videoon Miksi hintavakaus on tärkeää? Hieman kirjoitinkin tätä tarinaa, mutta en kuitenkaan jaksanut kirjoittaa sitä loppuun, vaan päätin keskittyä diaesitykseen. Yhdessä vaiheessa prosessia sain idean, että voisin tehdä inflaatioon ja deflaatioon liittyvän tehtäväpaketin.

Tuotokseeni hain tietoa taloustiedon oppikirjoista Kanta 2 Taloustieto ja Forum 2 Uusi taloustieto. Lisäksi hain tietoa Näin toimii talous -videoista. Hyperinflaatioon liittyviä tietoja sain Youtube-videoista Zimbabwe and Hyperinflation: Who Wants to Be a Trillionaire? ja Why Governments Create Inflation. Talousasiat ovat kiinnostaneet minua paljon ja olen inflaatiosta ja deflaatiosta lukenut aikaisemminkin.

Minulla oli monenlaisia ideoita prosessin aikana, mutta en saanut niitä kaikkia toteutettua. Tavoitteenani tuotoksen tekemisessä oli, että saan paremman käsityksen inflaatiosta, deflaatiosta ja hintavakaudesta ja tässä tavoitteessa onnistuinkin omasta mielestäni hyvin (minulla on nyt huomattavasti selkeämpi käsitys em. aiheista). En ottanut mitään sen kummempia tavoitteita. Ajattelin, että teen jonkinlaisen tuotoksen ja tässä on lopputulos. En saanut tuotoksesta tehtyä ihan sellaista kuin halusin, koska minulla oli paljon muutakin tekemistä tuotoksen tekemisen ohella enkä oikein jaksanut keskittyä täysillä tuotoksen tekemiseen. Lisäksi en oikein jaksanut panostaa niin paljon tuotokseen kuin aikaisemmin, koska olen siirtynyt aineopiskelijaksi enkä saa kurssista kurssisuoritusta. Minulle on nyt tärkeintä saada lukion pakolliset kurssit pois päiväjärjestyksestä. Ilmiöissä olen mukana vain siksi, että ne tarjoavat minulle vaihtelua muihin opintoihin ja lisäävät opiskelumotivaatiotani (ja ovat muutenkin todella mielenkiintoisia ja kiva tapa opiskella vaikka ihan huvin vuoksi).

Kaiken kaikkiaan oli kiva tehdä tuotosta, kun ei tarvinnut ottaa mitään sen kummempia paineita sen onnistumisesta ja sain opiskella itseäni kiinnostavaa asiaa. Tämä Raha-ilmiö oli todella mielenkiintoinen ja siinä oli paljon mielenkiintoisia luentoja, joita en ikävä kyllä ole ehtinyt/jaksanut kaikkia kokonaan katsomaan.

Lopuksi totean, että oli jälleen kerran kiva olla mukana ilmiössä ja aion varmaan olla mukana myös seuraavassa ilmiössä, jos vain aineopiskelijana saan olla mukana. Laitan tähän vielä luettelon niistä ideoista, jotka jäivät toteuttamatta sekä hahmotelmia, joita tein prosessin aikana:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti